6. Arbeidsmigranten
Op basis van het adviesrapport van de commissie Roemer geldt er per 1 januari 2022 een aantal voorwaarden voor arbeidsmigranten in Nederland:
- Inkomenszekerheid
- Geen schulden opbouwen
- Redelijke periode om huisvesting te verlaten
De commissie Roemer heeft als uitgangspunt voor de aanbevelingen: Arbeidsmigranten behandelen als gelijkwaardige en volwaardige deelnemers van de Nederlandse samenleving.
Dit betekent het voor jou:
Inkomenszekerheid De arbeidsmigrant die voor het eerst voor werk bij de opdrachtgever naar Nederland komt en door of in opdracht van de opdrachtgever buiten Nederland wordt geworven, heeft gedurende de eerste twee maanden ten minste recht op een bedrag ter hoogte van het voltijdsminimum (jeugd-)loon ongeacht de contractduur en het aantal gewerkte uren. De periode van inkomenszekerheid wordt naar rato verkort, als er sprake is van een contractueel vastgelegd kortdurend project. Dit betekent dat je moet zorgen voor een goede werving en selectie en je voorafgaand aan de komst naar Nederland duidelijke afspraken maakt met de arbeidsmigrant over de aard van de arbeidsovereenkomst, de toepassing van het uitzendbeding of de uitsluiting van de loondoorbetalingsverplichting, de arbeidsomvang, de arbeidsvoorwaarden en de cao. Wanneer binnen een periode van twee weken na aanvang van de werkzaamheden blijkt dat de inkomensgarantie door bijvoorbeeld disfunctioneren en verwijtbaar gedrag niet past en de uitzendonderneming de arbeidsmigrant daarom niet meer te werk kan of wil stellen, vervalt het recht van de arbeidsmigrant op de inkomensgarantie. Er gelden dan wel andere aanvullende verplichtingen jegens de arbeidsmigrant:
- Thuiskomgarantie, waarbij de vervoerskosten naar het thuisland door de uitzendwerkgever worden betaald.
- Mogelijkheid om nog 5 nachten gebruik te maken van de huisvesting.
- Kwijtschelding van openstaande schulden die samenhangen met de komst van de arbeidsmigrant naar Nederland (huisvesting, vervoer en zorgverzekering), voor zover deze niet volgens de wettelijke regels ingehouden of verrekend kunnen worden.
Redelijke periode om huisvesting te verlaten Als de uitzendovereenkomst eindigt, geldt een overgangstermijn van 4 weken waarbinnen de arbeidsmigrant de huisvesting die hij huurt van de werkgever, dient te verlaten. De huurprijs blijft maximaal gelijk aan de huurprijs tijdens het dienstverband. De arbeidsmigrant voldoet de huurprijs wekelijks.