Maak ET verschil!

Word 'place to be' voor
arbeidsmigranten

Tijdelijke arbeidsmigranten. Daar denk je waarschijnlijk niet direct aan bij employer branding. Terwijl je alleen maar de ET-regeling hoeft in te zetten om een aantrekkelijkere werkgever te worden voor tijdelijke arbeidsmigranten.
Via de ET-regeling kun je ze namelijk een hoger nettosalaris uitkeren. Holland Employment Experts helpt je om deze complexe regeling op eenvoudige wijze optimaal te benutten.

De ET-regeling is een fiscale regeling. ET staat voor extraterritoriale kosten. Via deze regeling kun je een belastingvrije vergoeding geven aan buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland werken. Heel interessant voor tijdelijke arbeidsmigranten, want door het toepassen van de regeling krijgen ze netto meer salaris uitbetaald.


De belastingvrije vergoeding compenseert de tijdelijke arbeidsmigranten in de extra (dubbele) kosten die ze maken doordat ze buiten hun land van herkomst werkzaamheden verrichten.

Onder de extraterritoriale kosten vallen huis-vestingkosten, extra kosten voor levens-onderhoud en reiskosten van en naar het land van herkomst.


De ET-regeling is niet eenvoudig. Sommige bedragen betaal je uit (salaris, reiskosten woon-werkverkeer en ATV/ADV-vergoeding), andere bedragen houd je in op het nettoloon (kosten voor huisvesting en zorg-verzekering). En dan zijn er ook nog bedragen die je ‘uitruilt’ tegen de ingebrachte extraterritoriale kosten (huisvesting, extra kosten voor levensonderhoud en reiskosten naar de woonplaats en vice-versa).

Een fictief rekenvoorbeeld

Stel: je past de ET-regeling toe voor twee Roemeense arbeidsmigranten. Je betaalt ze 15 euro bruto per uur; een bruto weekloon van 600 euro. Zij maken extra kosten voor dubbele huisvesting (in Roemenië en in Nederland) en hebben tijdelijk hogere kosten voor levensonderhoud. Die gezamenlijke kosten, voor het gemak 100 euro per week, mag je in dit geval volledig uitruilen. De Roemeense werknemers krijgen 100 euro vergoed en hoeven niet over het volledige weekloon van 600 euro belasting te betalen, maar over het loon dat overblijft ná het uitruilen van de kosten. In dit voorbeeld zouden ze over 519 euro belasting betalen. En de lagere belastingkosten leiden in dit geval tot meer nettoloon.

Praktijk is foutgevoelig

In de praktijk is het toepassen van de ET-regeling minder eenvoudig dan in de rekensom hierboven. De regeling bevat veel valkuilen en foutgevoelige berekeningen. De hoogte van het belastingvoordeel is ook van veel verschillende factoren afhankelijk. De uitgeruilde kosten mogen bijvoorbeeld nooit hoger zijn dan de werkelijke kosten en je moet ze als werkgever nauwkeurig onderbouwen. Daarbij mag het loon na de uitruil nooit lager uitkomen dan het wettelijk minimumloon. Ook mag de uitruil niet meer bedragen dan 30 procent van het feitelijke loon.


Dat is nog niet alles. Het uitruilen, inhouden en uitbetalen kan invloed hebben op de reserveringen en wellicht de pensioenopbouw. Bovendien moet de tijdelijke woning van de arbeidsmigrant een SNF-certificaat hebben. Anders mogen de kosten voor huisvesting niet worden uitgeruild. Kortom: een heleboel zaken om rekening mee te houden.

Voorkom dat je met je handen in het haar zit...

Holland Employment Experts maakt de
ET-regeling voor jou inzichtelijk

“Veel bedrijven die dagelijks te maken hebben met de ET-regeling, hebben moeite om hem goed toe te passen”, vertelt Wout-Jan Ykema van Holland Employment Experts.


Vele durven volgens hem hun vingers er niet eens aan te branden. “Laat staan hoe ingewikkeld het is voor werkgevers die dit zonder specialistisch bureau willen doen. Als FME-partner kunnen wij voor bedrijven in de maakindustrie de ET-regeling toepassen. We bieden bovendien een handige ET-tool waarmee bedrijven vooraf zelf in hoofdlijnen de nettolonen kunnen berekenen.”

De ET-rekentool is geïntegreerd in Pay4me, het systeem waarmee klanten van Holland Employment Experts werken. Ykema: “Als werkgever voer je hier de gegevens van de tijdelijke arbeidskracht in. Het systeem verrekent alle in te ruilen, in te houden en uit te betalen bedragen. Hierna zie je het nettosalaris van de medewerker en je werkgeverslasten na het toepassen van de regeling. De berekening geeft een prima indicatie. De arbeidsmigrant komt vaak zelf met een nettoloon wat hij wil gaan verdienen. Aan de hand van deze indicatie kun je kijken met welk uurloon je in de buurt van dat bedrag komt.”

Maakt het inzetten van de ET-regeling nog geen deel uit van jouw employer branding strategie? Neem de regeling dan alsnog snel op in je plannen. Er is bijna geen efficiëntere manier om je positie als aantrekkelijk werkgever voor arbeidsmigranten te verbeteren. Wie wil er niet werken bij het bedrijf dat het maximale uit je nettoloon haalt? Holland Employment Experts legt graag uit hoe je de regeling – snel – in de praktijk toepast.

Over ons

FME-partner Holland Employment Experts is specialist in Human Resource Management voor de technische branche. Holland Employment Experts geeft bedrijven de lenigheid om snel te kunnen inspelen op de grilligheid van de markt.


Het tijdelijk inzetten van arbeidsmigranten - inclusief toepassing van de ET-regeling - is een van de specialiteiten, maar de payrolldiensten worden binnen de maakindustrie ook veelvuldig ingezet voor kennismigranten, AOW- en pensioengerechtigden, vakantiekrachten en werkstudenten, zelfstandigen in loondienst, afstudeerders en stagiairs. Holland Employment Experts zorgt dat je bedrijf zich kan blijven focussen op innoveren.

Benieuwd wat de ET-regeling jou oplevert?
Vraag een gratis adviesgesprek aan.

Enthousiast geworden over de mogelijkheden van de ET-regeling?
Deel deze pagina binnen je netwerk.