De kredietcrisis in een notendop


Voor veel ondernemers voelt de laatste crisis nog vrij recent. Nederland is pas sinds 4 jaar uit de krediet- en eurocrisis, die jarenlang grote invloed had op onze economie.

Start in Amerika

Het is de zomer van 2007 als in Amerika een hypotheekcrisis uitbreekt. De rentes die in 2001 waren verlaagd om de Amerikaanse economie op gang te helpen, worden weer verhoogd. Het gevolg: veel Amerikanen kunnen hun hypotheek niet meer betalen en banken komen in de problemen. In 2008 valt de grote Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers om. Dit is de eerste dominosteen die wereldwijd banken laat omvallen (of ze moeten met overheidssteun overeind worden gehouden). Geldstromen komen tot stilstand en het financiële systeem bevriest.

Kredietcrisis

De hypotheekcrisis mondt uit in een kredietcrisis, die Nederland in 2008 bereikt. Ook Nederlandse banken komen in de problemen en de economie krimpt vanaf 2009 hard. Dit gaat gepaard met veel faillissementen, een hogere werkloosheid en een ingestorte huizenmarkt. Ook hebben we veel last van de afgenomen wereldhandel.

Eurocrisis

De economische malaise houdt aan en bereikt in 2010 een nieuw dieptepunt als we in de ‘eurocrisis’ belanden. Diverse Zuid-Europese landen (met name Griekenland) zijn door de kredietcrisis in dusdanig grote problemen gekomen, dat ze hun schulden nauwelijks nog kunnen afbetalen. De Europese Unie werpt uiteindelijk de reddingsboei toe met enkele miljarden, waardoor Nederland in de financiële problemen blijft.

Groei

Pas in 2014 groeit de Nederlandse economie weer. Het duurt dan nog een paar jaar voor we het niveau van vóór de kredietcrisis bereiken. Meerdere jaren van economische groei volgen. Tot begin 2020. Het coronavirus verspreidt zich over de wereld en economieën vallen stil. En nu…?