FLEXWERK BENCHMARK 2021

Inter­mediairs


Intermediairs zien verschillende dingen misgaan, maar ze zien ook veel kansen. Lees hieronder de conclusies, aangevuld met quotes uit de interviews.

Flexwerken is onmisbaar

Meer weten over de methode en opzet van het onderzoek onder intermediairs? Bekijk het hier.

Iedereen heeft baat bij flexwerk

Volgens intermediairs kan de arbeidsmarkt niet zonder flexwerk. Zij zien dat zowel hun opdrachtgevers –werkgevers-, als flexwerkers baat hebben bij de flexibiliteit.

Werkgevers kunnen inspelen op drukke periodes (piek) of als vaste werknemers plots uitvallen (ziek).

Ook zien ze dat werkgevers flexwerkers inzetten voor het opvangen van structurele taken.

Daarnaast heeft flexwerk volgens intermediairs als voordeel dat werkgevers kunnen inspelen op economische omstandigheden. Zo heeft de coronacrisis laten zien hoe prettig het is voor werkgevers om een flexibele schil te hebben. Zij zien hierin grote verschillen per branche.

Intermediairs zien ook dat opdrachtgevers flexwerk gebruiken als een recruitmenttool, het geeft zowel de opdrachtgever als de kandidaat de mogelijkheid om kennis met elkaar te maken.

Flexwerk is volgens intermediairs bij uitstek een manier om bepaalde type werknemers de vrijheid en flexibiliteit te geven die zij wensen.

Veel klanten kunnen niet ver vooruitkijken. Bedrijven zijn daarop ingericht door verschillende onzekerheden, planningen die verschuiven, mensen die ziek worden, drukte in de zomer."
Als een bedrijf in zwaar weer komt, zoals door corona, dan kunnen ze daar een stuk makkelijker op inspelen. Sommige bedrijven hebben hierdoor bewust voor meer flex gekozen."
Het is ook een soort verlengde proefperiode, voor beide partijen zonder al te veel risico’s.”
Flexibiliteit is niet meer te stoppen. Mensen willen meer controle over hun eigen toekomst en zelf aan het roer staan. Dat is wat flexwerk ze kan bieden: vrijheid en flexibiliteit. Van 9 tot 5 bij één werkgever? Dat is passé.”

Grote kloof tussen overheid en realiteit

Verkeerde be­moeienis

Veel intermediairs geven aan dat de overheid zich op de verkeerde manier bemoeit met de flexbranche. Er is in hun ogen een groot gat tussen wat de overheid wil bereiken, maar wat in de praktijk gebeurt.

Creatieve werkwijzen

De uitzendondernemers vertellen dat zij wanneer er nieuwe wetten worden ingevoerd, links- of rechtsom weer nieuwe ‘creatieve’ werkwijzen vinden om hun werk te blijven doen.

Ook geven ze aan dat juist de flexwerker kan worden benadeeld door het continu aanpassen van de wet: het proces om kandidaten te plaatsen loopt vertraging op door nieuwe regels en procedures en het maakt flexwerk voor werkgevers kostbaarder.

WAB treffend voorbeeld

Intermediairs vinden de WAB een treffend voorbeeld van de kloof tussen overheid en de praktijk: er ontstond eerst paniek en zorg rondom de WAB, maar in de praktijk blijkt er weinig veranderd.

Op dit moment zorgt de overheidsbemoeienis ervoor dat alles veel complexer en onduidelijker wordt, met een nadelig resultaat voor de flexwerker zelf.”
“Ze zouden eens met de voeten in de modder moeten komen staan, een kijkje in de grotemensenwereld moeten komen nemen. Dan zien ze de gevolgen van hun complexe wetten en ideeën.”
“Die veranderingen in wetgeving gaan continu door, het is nauwelijks bij te houden.”
“De WAB is bij mij wat weggezakt moet ik eerlijk zeggen, dat zegt wel genoeg toch?”
WAB is zo'n typisch voorbeeld van de kloof tussen de overheid en de werkelijkheid. Men verzint toch wel manieren om de wet dan te omzeilen.”

Flexwerker steeds meer betrokken bij organisaties

Opkomen voor belangen flex­werkers

Intermediairs zien een positieve trend waarbij werkgevers steeds meer moeite doen om flexers te betrekken bij de organisatie. Wanneer zij merken dat de werkgever zijn verantwoordelijkheid hier niet in pakt, komt de intermediair zelf op voor de belangen van de flexwerker. Ze benoemen dat het in de huidige krappe arbeidsmarkt belangrijk is om voor je medewerkers te zorgen.

Scholing 'on the job'

Enkele uitzendondernemers ervaren steeds vaker dat mensen die niet de juiste skills hebben wel worden ingehuurd en dan on the job worden bijgeschoold.

Verschil met vast blijft

Toch ervaren intermediairs dat flexwerkers altijd zullen blijven verschillen van vaste medewerkers, omdat het feit blijft dat werkgevers makkelijk afscheid van hen kunnen nemen wanneer dat nodig is.

Ook hebben sommige intermediairs het gevoel dat in organisaties het gevoel heerst dat flexers er toch niet helemaal bij horen.

Veel werkgevers ontvangen de flexwerkers met open armen.”
Ik zie steeds vaker dat flexwerkers worden uitgenodigd voor bedrijfsevenementen.”
Wanneer mijn mensen niet de juiste kleding hebben, zorgt de werkgever vaak voor het juiste pak.”
“Het gaat meer om het gevoel van de flexwerker. Puntje bij paaltje, zullen die er toch het eerste uit gaan in tijden van nood."
De manier waarop leidinggevenden omgaan met flexwerkers verschilt nog weleens, een flexer van mij kreeg op zijn eerste dag te horen: "Eens kijken hoe lang die het gaat volhouden."

Een blik vooruit

Volgens intermediairs gaat flexwerk niet verdwijnen. Sterker nog, zij zien juist kansen in de markt en maatschappij voor flexibel werk en voor het versterken van hun eigen imago. Zij zien kansen om meer een maatschappelijke rol te vervullen dan alleen een puur commerciële speler op de flexmarkt te zijn.

Nieuwe wet- en regelgeving? We verzinnen er wel wat op. Maar mijn voorkeur zou het hebben om eens op zoek te gaan naar een duurzame oplossing. Want flexwerk blijft, daar kun je geen speld tussen krijgen.
We hebben echt een maatschappelijke rol met elkaar te vervullen. We moeten af van ons slechte imago die door media wordt neergezet. Slecht gedrag binnen de sector afstraffen en juist de goede en mooie voorbeelden benoemen. Want hé, we helpen mensen echt aan iets belangrijks, een baan en hun professionele ontwikkeling!”
Ik vind het heel vervelend als mensen aan mij vragen ‘hoeveel mensen zet jij weg per maand?’ Het gaat er mij veel meer om dat iemand op de juiste plek komt.”
Bedrijven zullen altijd pieken en dalen houden. Én flexwerkers houden behoefte aan vrijheid. We zullen afstappen van het idee dat vast beter is dan flex.”
De krapte op de arbeidsmarkt blijft, dus ik verwacht meer buitenlandse arbeidskrachten. Daar zullen werkgevers ook meer voor open moeten gaan staan. We zullen meer Engels moeten gaan spreken.”
Ik hoop dat uitzenders meer social enterprises worden, dat de kandidaat meer centraal gaat staan en dat het minder om aantallen gaat.”
Ik vind het belangrijkste dat je die allocatiefunctie blijft vervullen in de toekomst. In welke vorm je dat dan giet maakt niet uit, desnoods wordt het werving en selectie. Als je eenmaal die klik, dat contact met elkaar hebt gemaakt en je besluit met elkaar door te gaan, dan is het type contract vaak van minder belang. Daar kom je dan wel uit.”

Verder in dit rapport:

Achtergrond en conclusies


Een samenvatting van de resultaten en meer over de aanleiding en achtergrond van het onderzoek.

Werkgevers


Ruim een kwart van de werkgevers voorziet de komende 3 jaar een groei van de flexibele schil.

Flexwerkers


Er zijn 'bewuste' flexwerkers en 'gedwongen' flexwerkers. Beide groepen hebben hun eigen wensen.